пʼятниця, 6 січня 2017 р.

Зі святом, найрідніші та найдорожчі мої!!!

Напередодні Різдва Христового завітав до нас у гості СвятвечірІз Свят-вечором пов'язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки, крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов'язково мали -бути борщ, риба, грибипироги з квасолею та капустою, картопля та узвар. Страви мають бути пісними, оскільки Свят-вечір припадає на останній день пилипівського постуКутю традиційно готували з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). Перед тим їх вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски. За католицькою традицією ввечері напередодні Різдва Христового, тобто на Святий вечір, родина сідає до столу й споживає так звану Вігілійну вечерю. Така вечеря має бути пісною, абсолютно виключене вживання алкогольних напоїв. Як тільки на небосхилі з'являлася перша передвечірня зірка, всією родиною сідали за, як казали, «багатий стіл». Він дійсно був багатим — з дванадцяти різноманітних пісних страв, а звідси й назва «багата кутя» чи «багатий Свят-вечір». Ось такі, найвідоміші обряди, пов'язані зі свят-вечором на теренах України. Не менш поетичними були й ворожіння та заклинання. Хочеться вірити у те, що Святвчір стане початком нових звершень та вечіром прощення всіх гріхів, які кожен у своєму житті неодноразово скоював. Також нехай ці примети допоможуть вам вірити у світле майбутнє та щасливу долю.

                                          Прогнозування

  • На багату кутю зоряне небо — кури добре нестимуться і вродить горох.
  • Місячна ніч — врожай на баштани.
  • Ожеледь на деревах — вродять горіхи й садовина.
  • Сніг іде — врожай на яблука.
  • Іній або сніг — на мокре літо і дорід зернових.
  • Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.
  • З кубельця витягали сінину; якщо довга, то рік буде врожайним, а коротка — на недорід.
  • Повечерявши, зв'язували ложки житнім перевеслом, щоб «не губилися в череді корови».

Немає коментарів:

Дописати коментар